Landskrona Citadellet – en temalekeplass om middelalderen

Hvordan var det å leve i Landskrona i middelalderen? Elverdal har tegnet og produsert en super flott lekeplass for Landskrona by og Statens Fastighetsverk. Dette er en del av byens mål så de kunne åpne for det historiske området Citadellet, og tiltrekke flere besøkende. Ideen bak lekeplassen var å fortelle om forsvarsfestningen og Landskronas byhistorie, og å forvandle Citadellet til et morsomt og hyggelig utfluktsmål.

"Her er det supert å leke", mener Tora Broberg, stadsmiljöchef i Landskrona. "Landskrona Citadellet – temalekeplass om middelalderen. "Vi prøver å skape noe som passer inn i miljøet, og spesielt Citadellet".


Koncept

Lekeplassen er i hovedsak laget i tre, som er malt i røde eller okergul farger. Dette for at den skal passe inn i det historiske miljøet og naturen rundt Citadellet. Rundt lekeområdet er det en bred treramme som holder på sandunderlaget og fungerer som en gangsti. Den går i også inn i området, og her blir lekearealet delt opp i 3 soner av en sikk sakk gangbro.

På legepladsen kan man lege i Havnen, Byen og selve Citadellet med fængslet i det bageste hjørne! Hvert område med sin egen fortælling og egne kendetegn. I dette historiske miljøet danner disse tre lekeområdene rammen om et eventyrlig lekeområdet til både barn og voksne.

Lekeapparatene har mange forskjellige motoriske utfordringer, og styrker bl.a. balansen, krysskoordinasjonen og muskler. Til de minste legger lekeuniverset opp til morsomme rolleleker, som f.eks. kjøpmann eller ridder og røver. Kanskje kommer du seilene inn til byen med varer, eller er du en røver. Så skal du gjemme deg så du ikke blir tatt og kasta i fengsel.


Elverdal har spesialdesignet lekeprodukter til et middelaldertema, f.eks. fasadeprofiler med inspirasjon fra bygningene i Citadellet., våpenskjold, balansebro som ligner kjerra bak trehesten, et stort treskip og hønsefigurer m.m.


Kort om Citadellet

Citadellet - Landskrona slott ved Øresund, var et vigtig knutepunkt for handel, militær og sjøfarten i Middelalderen. Med sine høye murer, fengselseller og en 70 meter bred voldgrav. Fra festningen holdt kongens menn styr på tingene. Først den danske kong Christian 3, som oppførte festningen i midten av 1500 tallet. Ca. 100 år senere ble den bygd ut av den svenske kongen, etter at Danmark hadde tapt Skåne i 1658


Kontakt
Jens Bo Thorsager
bo@elverdal.dk

Plassering
Citadellet, Landskrona
Sverige

Byggeår
2018

Referansenummer
3974