Barnas værk

  Lekeplassen som formidler Frederiksværks sterke industrihistorie


  Lekeplassen på Artilleripladsen i Frederiksværk er den del av Stålsat by – et byutviklingsprosjket som skal skape innvolverende byrom, og som skal speile byens industrielle kulturarv og tilføre nye beveglesesmuligheter og møtesteder.

  Vi vant utbudet og har tegnet og etablert lekeplassen. Ideen bak designet er at barn og voksne kan lege seg inn i historien og få mere viden om byens utvikling- og selfvølgelig ha det morsomt samtidig.

  Plassen skaper liv i bymidten rundt parken og ligger tett på Arsenalet. Et museum som vil kunne bruke lekeplassen, når de skal formidle til skolebarn.

  Dette sier Halsnæs kommune

  "At Elverdal har hat lys til å sette seg så grundig inn i byens historie - har vært helt fantastisk.

  Det er skapt et lekelandskap med et værk og en by som er helt unikt for Frederiksværk. Sammen med designteamet hadde vi en eksusjon til stålvalseværket, så selv fargekoden på lekeplassen er avstemt med værket. Vi har kunne jobbe agilt med å fastholde hovedfortellingen, og samtidig løfte den så vi kunne formidle via leken.

  Lyden i det store «valsehjulet» er et kjennetegn i byen. Det er lyder fra produksjonen. Det å få anlagt lekeplassen har gått fort. Og resultatet - bare se hvordan barna leker og koser seg her. Akkurat det vi drømte om".


  Charlotte Scheel
  Specialkonsulet, Halsnæs kommune


  Værket


  Værket er et ikon for Frederiksværks industrihistorie - støping av bronsje, fremstiling av kanoner og nåtidens stålværk.
  Når barna leker i klatrenalegget kan de oppleve å være en del av støpeprosessen som er brukt igjennom tidene.

  Kaltreanlegget er i stål og inneholder en del klatreruter rundt, op og ned. Du kan klatre igjennom «ovnen» opp til den høye sklia eller suse ned av brannmannstangen.
  Lekerutene er utallige og vil med garanti også utfordre de store barna.

  Og alle kan hjelpe med å produsere energi i det store valsehjulet.


  Vann, krutt og stål har skapt byen


  Lekeplassen er deisgnet ut fra fire hovedelementer: Arresø, kanalene, industrien (Værket) og byen som vokste opp rundt alt dette.

  I minibyen kan barna leke de er en del av industrihistorien- gjenneom leken i de gamle værkstedene. Hva med å leke smed, leke på bondens tønder, ta en tur på karusellen, som snurrer som en slipesten i agatsliperiet (ref. Agat er et minineral i en krystalstruktur) eller støpe kanonkugler i sandkassen.

  Lekesonene er forbundet med et stiforløp av Arrsø-kanalen, som løper gjennom plassen. Den skal illustrerer hvordan vannkraft har vært med til å danne grunnlaget for Frederiksværks unikke historie.

  Det er også blitt lyttet til ideer og ønsker fra borgerne

  Frederiksværks borgere har tidlig i prosessen hatt mulighet til å kunne komme med ideer til lekeplassen.

  Ved utvelgelsen av Elverdal la dommerkomiteen vekt på hvordan lekeplassen matchet tanker og ideer fra byens borgere. Og at lekeplassen gir gode oppholdsmuligheter og har en arkitektonisk uttrykk, som passer til omgivelsene.
  Er du interessert i å høre mere?  Plassering
  Artilleripladsen
  3300 Frederiksværk


  Referensenummer
  8257

  Byggeår
  2021