Genforeningsparken - en referanse

  En lekende formidling i barnehøyde.

  Gjenforeningsparken er en del av 2020-markeringen av 100-årsjubileet for gjenforeningen. Hele plassen foran Folkehjem og Aabenraa bibliotek er redesignet av Urban Power and ByMunch. Elverdal har, sammen med Aabenraa kommune, tegnet og etablert lekeplassen.

  Ønsket fra kommunen var å få en lekeplass som passer til det nye grønne byrommet. Aabenraa kommunes overordnede visjon for Gjenforeningsparken er «at parken skal være en attraksjon og et grønt pustehull i Aabenraa, som danner rammen for større arrangementer og begivenheter, både i forbindelse med Gjenforeningen 2020 og senere, men skal også i seg selv være et interessant byrom som gir verdi til området - både estetisk og funksjonelt».

  Det ble lagt vekt på at lekeplassen har lekeverdi, kan formidle og er skulpturell.

  Bevegelse, lek og læring


  Lekeplassens soner skaper lekemuligheter for barn i de to målgruppene 0-6 år og 6-12 år. I oppdelingen er det fokus på apparatenes størrelse og vanskelighetsgraden til funksjonene. Vi legger vekt på at apparatene bidrar til at:

  - barna kan utvikle seg fysisk og motorisk
  - gjennom bevegelse styrkes læringsevnen
  - leken stimulerer sansene
  - skaper sosialt samvær


  Leken i klatreanlegget er en motorisk treningsbane hvor kroppen blir brukt på mange forskjellige måter. Barnet øver både sin balanse, koordinasjonsevne, muskelstyrke og romfølelse. Samtidig er det mulighet for å henge ute med venner på de opphengte gummimattene, snakke og kanskje høre på musikk.

  I lekesonene i hver ende, legger de små fasadelekehusene opp til rollespill, fordypelse og leke sammen to og to. Kanskje man bor i hver sin by langt fra hverandre, og kan kun snakke sammen gjennom husenes talerør, som er forbundet under jorden. Eller man kan sende hemmelige beskjeder til hverandre.  Funksjoner


  1) 4,4 meter høyt hinderbaneaktig klatreanlegg. Materialer er pulverlakkert stål, taifuntau og gummiseter.


  2) Fasadelekehus i tre (lerk og eik) med vinduer. Talerør, hyller og kikkekasser.

  3) Sadelhuske (stålstolpe, gummisete og feste m.m. i rustfritt stål)

  4) Balansebane av åtte stubber i tre og belegningsstein

  5) Farger og underlag: fargevalget er grønt, lys tre og svart tau, slik at lekeapparatene faller inn i omgivelsene. Underlaget er helstøpt gummibelegg i flere farger.  En park for alle

  Lekeplassen kobler landskap og historie sammen, på en subtil og enkel måte. Lekeplassens areal er utformet som en bølgende grønn linje i en vinkel rundt Aabenraa biblioteksbygning. Klatreanleggets høye stolper skaper et blikkfang fra gaten, uten å overskygge landskapsutformingen rundt. Lekeplassens enkelhet forholder seg til resten av plassens stramme linjer og er tilpasset i fargene.

  Fortellingen om Gjenforeningen gjengis på en abstrakt måte, der lekehusene representerer skilderhusene ved grensene og en linje på belegget utgjør grenselandet.

  I dag er Gjenforeningsparken et åpent og grønt byrom med plass til mange aktiviteter. Her kan man møtes, delta på arrangementer, nyte en pause, få nye inntrykk eller utforske historien. Lekeplassen gjør det attraktivt for barn, familier og institusjoner å bruke det grønne området.


  Er du interessert i å høre mer?  Plassering
  Genforeningsparken
  6200 Aabenraa


  Referansenummer
  5153

  Byggeår
  2020