Plass til lek, refleksjon og fellesskap i Horsens Gågade

  Byrom er også steder som vi vil være i, sitte og kikke rundt, leke og bevege oss. Det er ikke bare i bygatene vi vil bevege oss rundt.

  Til Horsens gågade har vi sammen med Schul Landskapsarkitekter, tegnet og etablert to plasser, som er aktive og rolige på samme tid: Aktivitetsstrøget og Kirketorvet.

  I begge områdene er det jobbet med flotte materialer i høy kvalitet, som harmonerer med omgivelsene: Mahogni og Messing

  Arkitekt Lene Holmgaard, Horsens Kommune sier dette om samarbeidet:

  "Igjennom hele prosessen har samarbeidet med Elverdal vært dynamisk, og det førte også til et endelig resultat, som skaper skulpturell lekeverdi og liv i Horsens Gågade.

  Den tette dialog mellom rådgiver og Elverdal ga en balanse i prosessen. Elverdals faglighet passet god sammen med de opplevelser som byggherre og rådgiver ønkset til prosjektet.

  Underveis i prosessen har det vært et utrolig godt
  samarbeidet, med utvikling og sparring. Dette har vi vært utrolig glade for".

  Fra bygate til gågate

  Schul Landskabsarkitekter har stått for ombygningen av Horsens gågade.

  Kunde: Horsens Kommune.

  Aktivitetsstrøget i Søndergade

  Formålet med aktivitetsstrøget i Søndergade var å skapet et spesielt sted midt på gågaten. Her skulle nysgjerrigheten til både barn og voksne tilfredsstilles. Elementene legger opp til at de blir brukt i et samspill. Og når det blir gjort så dukker det flere lag med lek i området opp, i både bevegelse, tale(lyd) og lys.

  Plassen legger opp til at det er plass til fellesskap på tvers av alder og fysisk karakter. Den er delt opp i to soner:

  - En hoppe sone med runde trampoliner. Når de bliver hoppet på, så lyser det LED flash light. Under kanten av trampolinen er det lys- et trygghetslys, som lyser trampolinen opp om kvelden, så den bliver sett

  - En labyrint av en skog bygget opp av talerør, vippebenker og lys med bevegelsessensor. Alle delene er satt sammen via taktile gummistriper i gummibelegningen, og det er opp til de besøkende å finne ut av hvilke talerør som er forbundet sammen. Samtidig så er de runde gummistripene også med til å øve balansegangen

  Fargemessig så er Aktivitetsstrøget avdempet, og skalaen i området passer til den lange smale gågaten.

  Kirkertorvet

  Ved Vor Frue Kirke var ønsket om å skape en plass til både lek og refleksjon sammen med de historiske omgivelsene. Plassens runde form legger opp til et enkelt uttrykk med apparater og utemøbler i materialer i høj kvalitet.

  I midten er det plasser en stort elegant snurreskive, som legger opp til lek i mange timer, både til stor og små. En brei sirkuler benk omkranser leken som et skulpturelt oppholdssted. Dette er med til at plassen både er til voksne og barn, til aktivitet og fellesskap. Benken har også trygghetsslys i kanten.

  Rundt dreieskiva er det det bevegelige speil, her kan små og store tivolispeil. Her kan små og store leke med skifte from, og samtidig se seg slev i byrommet.

  De materialene som er brukt er mahogni og messing, bunden av benken er corten stål

  Funksjoner

  Aktivitetsstrøget:
  Lys med vippeseter og talerør
  Balansetopper med -rør
  Trampoliner med LED lys
  Talerør i forløp
  Grålig gummibelegning med hvite taktile linier

  Kirketorvet:
  Roterende firkantede tivolispeil på søyler med kant av mahogni brei sirkelformet benk med trapper the dish- karusell, diameter på 2 meter, i mahogni og messing noen apparater er spesial designet

  Plassering
  Horsens gågade, Søndergade og Kirketorvet  Referansenummer
  5073  Byggeår
  2020