Indelukket - en leken tolkning av Søhøjlandet

    Indelukket er et bindeledd mellom natur og by og ligger vakkert til ved elv, park og skog. Anbudet ble vunnet av oss med et forslag som støtter Silkeborg som Danmarks Outdoor Hovedstad omgjort til konseptet «bevegelse gjennom naturen».

    Lekeplassen er en tolkning av Søjhøjlandet til et opplevelseslandskap, som vokser ut av den omgivende naturen og naturen inn i lekeplassen. Med lekeplassen er det skapt et utfluktsmål og sted, hvor barn og voksne kan gå på oppdagelsesferd og forsvinne i timevis med lek. Samtidig får de en leken innføring i Silkeborgs natur- og kulturhistorie.


    «Vi falt bl.a. for Elverdals forslag, fordi det passer veldig godt til Silkeborgs DNA. Vi er Danmarks Outdoor Hovedstad og med denne lekeplassen får barna våre muligheten til å gå ombord i det beste fra begge verdener - naturen og byen».

    - Kristoffer Møller Jensen, representant for Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget i Silkeborg Kommune.


    «Vi er utrolig glade for å få oppgaven. Det er en drømmeoppgave i kombinasjonen lek, bevegelse, læring og landskap. Tanken bak lekeplassen er å vekke nysgjerrighet og inspirere til å gå ut og oppleve mer av Silkeborgs natur».

    - Jens Bo Thorsager, CEO og eier av Elverdal.



    — Bevegelse gjennom —
    naturen


    Vår idé for lekeplassen er å ta barn og voksne med på en reise gjennom Silkeborgs unike landskap. En reise gjennom mangfoldige naturscenarier med avstikkere til byens kulturhistorie og selve Silkeborg som 'byen i naturen'. Hovedgrepet er Søhøjlandets bakkelandskap. De store skogene og høytliggende vann, myrer og enger tegner plassens landskap. Søhøjlandet synliggjøres av det kuperte, grønne landskapet, hvor leken fortsetter i det uendelige.

    På tvers av lekeplassen vokser grønne gressbakker fra å være kantavgrensninger til å bli aktive lekebakker. De skaper et dynamisk og uforutsigbart lekelandskap, som er en del av den omkringliggende naturen og naturen en del av lekeplassen. Bakkene skaper en naturlig inndeling i soner med leke- og oppholdsmuligheter. Et gjennomgående tredekk binder sonene sammen og gjør dem tilgjengelige for alle. Via tredekket kan alle komme seg rundt og helt tett på leken i de enkelte sonene, også med barnevogn, rullator eller rullestol.

    I stedet for å ha en lekeplass med hekk rundt, er det hovedgrepet – bakkene – som avgrenser området og samtidig blir en integrert del av leken og de mange lekerutene på tvers, apparater og soner.



    Lek og læring


    Vi har i designet jobbet med et læringsperspektiv, slik at lekeapparatene inspirerer barn og voksne til å leke seg inn i Søhøjlandet, få kunnskap om landskapets tilblivelse og sammensetning – og selvfølgelig ha det gøy.

    Nysgjerrigheten og oppdagelseslysten får et løft ved at barna kan utforske landskapet og finne spor etter Silkeborgs istidslandskap, oppdage kjente utsiktspunkter som Kongestolen og Kroghs Bænk, eller gå på oppdagelsesferd i Silkeborg by - fortalt i barnehøyde.

    Douglasgranen, som er det høyeste treet i hele Norden og står ved Slåensøen, har inspirert et stort klatreanlegg med klatrekongler og to lange sklier, som blir et spennende landemerke for lekeplassen. Her kan barna oppleve å klatre helt opp til tretopp-høyden i sikkerhet, og se ut over landskapet.

    Designgrep


    Bakker, daler og erosjonskløfter visualiseres av de kuperte grønne sonene og lekesonene mellom dem.

    Bakkene refererer til Silkeborgs velkjente utsiktspunkter og severdigheter: f.eks. Lovisehøj, Kongestolen, Jomfrubrysterne.

    Furuskogen gjengis i det store klatreanlegget.

    Silkeborg by- og kulturhistorie gjenfortelles i barnehøyde i bylandskapet.



    Er du interesseret i at høre mere? 





    Plassering
    Indelukket
    8600 Silkeborg

    Byggeår
    2021

    Referansenummer
    5746