Parken Måsen - fellesskap og aktiviteter for de lokale
Parken Måsen ligger i Stockholmsforstaden Fagersjö ved Magelungensjøen. Elverdal har designet lekeplassen med klatrelek, sandlek og ballbane til parken, som er renovert som en del av prosjektet Et Groenare Stockholm. En innsats for å utvikle flere grønne, rekreative områder i byen (2017-22).
Stockholm kommune ønsket at parken skulle bli et levende sted, som kan skape aktiviteter og fellesskap for både barn og voksne i Fagersjö. Samtidig gir lekeplassen og selve parken et grønt utfluktsmål for alle. Rundt Magelungen-sjøen kan du nå enten gå eller sykle en fem kilometers tur, hvor lekeplassen kan være et sted å stoppe, nyte maten sin og barna kan leke.
Tenk lokalområdet sammen rundt lekeplassen
For å involvere de lokale i Fagersjö i renoveringen av parken, holdt Stockholm kommune en omfattende brukerinvolveringsprosess, for å nå ut til mange og høre lytte til ideer om hvilke aktiviteter parken skulle inneholde.
Når tanken er at uterommet skal invitere alle til å komme ut og bruke det, bør man i designet ha øye for et godt utvalg av leke-, bevegelses- og oppholdsmuligheter, som taler til barn og voksne i alle aldre.
Lekeplassen ligger i et hjørne av parken i forlengelsen av den lokale skolen. Det var derfor også opplagt å vurdere at lekeplassen kan brukes av skolen. I dag er det en lekeplass med vertskap, hvor personalet sørger for å sette ut sykler og lekeapparater. Det er med på å gjøre lekeplassen til et levende og trygt sted.
Klatrelek i pastellfarger
Lekeplassen er delt i to med et lekeområde for de minste med sandlek og en for de litt større barna med klatre- og balanseleker.
Det store klatreanlegget er spesialdesignet til Parken Måsen. Fargene er klare pasteller og matcher fargene på vårblomstene. De signaliserer glede, håp, balanse og ro. De malte stolpene gjør klatreanlegget synlig på avstand, uten å virke for massivt. Når vi jobber med farger har vi fokus på at de skal passe inn i omgivelsene og ha en funksjon.
Klatreanlegget utgjør sammen med en rund balansebane en hel hinderløype med mange motoriske utfordringer. Her kan barna både klatre, krabbe over nett, balansere, skli, gå armgang og svinge seg. Lekeplassens mange lekeverdier gjør at barna får beveget kroppen på mange forskjellige måter. Det utvikler koordinasjonsevne, balanse og muskelstyrke.
I designet av et klatreanlegg tenker vi på barnas aldersgrupper og behov. For de litt større barna er det viktig at det fortsatt er utfordringer. Noe de kan vokse med gjennom leken. Det kan for eksempel være vanskelig å klatre over stiger og skli ned sklistengene for de minste. Det lar også barna lære av hverandre og hjelpe hverandre.
Klatreanlegget er forbundet med balansebanen slik at spillet kan gå rundt i ring i fangelek og ikke-røre-bakken.
For de som vil spille ball, er det ved lekeplassen en ballbane laget av eiketresviller.
Er du interessert i å høre mer?