Söderfors - lekeplass som formidler byens historie

  ... Man må visst være en kjempe for å kunne smi noe så stort ...

  Hvordan er det å stå i en smie og lage gigantiske skipsanker til flåten skip? Når man ser og føler de tunge verktøyene, forestiller man seg kjemper, som står og hamrer og banker.

  Söderfors lekeplass ligger i en grønn park og gir byens innbyggere et stort, luftig oppholds- og lekeområde. Ideen bak lekeplassens design er å gi en annerledes fortelling om Söderfors jernindustri, som satte i gang byens utvikling. Både lekeapparater og innretning er derfor knyttet til smie- og jerntemaet.

  Det historiske temaet passer til naturlekeplasstilen, og med sine klassiske farger faller lekeplassen inn i omgivelsene.  Tema

  Lekeplassens visuelle hovedkonsept er smedverktøyene: smeltedigelen, hammeren og ambolten samt treskipet. Verktøyet setter i gang lek, oppdagelse og samtaler på tvers av generasjoner om byens historie.

  Ser man etter, vil man oppdage at temaet går igjen i lekeapparatene. Balansebanen i tre er formet som store spiker, et anker, en mølle, hammer, tønner og en tang. Her kan barnet hoppe rundt og få trent balanse og koordinasjon på gamle verktøysformer.

  Er det en helle ved ambolten? Når den raske fangeleken er i gang, gjør verktøysikoner på klatreanlegget det lett å avtale et sted der man ikke kan bli tatt.

  Jobber du også med et tema for lekeplassen? Vi hjelper med råd og design.
  Lekesoner

  Det har blitt lagt vekt på å skape en lekeplass med mange lekemuligheter for både små og store. Og et sted hvor barna kan vokse med lekeapparatene.


  Vi har disponert lekeplassen med forskjellige soner. De minste barna kan leke rolige leker, ta husketurer og fordype seg i f.eks sand- og vannlek. For de litt større barna er det funksjoner for mer vill lek. Her klatres, rutsjes, løpes det fort og langt rundt på det store området, det huskes og de kan suse av sted på svevebanen.


  Det store klatreanlegget er bygget med plattformer på forskjellige nivåer. Det gir muligheter for utfordrende balanselek med mange forskjellige ruter opp og ned. Her kan man klatre på nett og klatrevegg, og på plattformene kan man holde utkikk, det kan være et skjulested, eller man kan ta en pause.


  Lek og bevegelse er viktig for barnets utvikling, både motorisk og sosialt. På lekeplassen blir barnet utfordret og må forholde seg til både å tørre å gjøre ting, bevege kroppen på nye måter eller samarbeide med andre barn for å skape fart. Her vil barnet både oppleve følelser som usikkerhet, mot og mestring, og oppdage hvordan det selv påvirker og påvirkes av verden.

  Lekeapparater

  Klatreanlegg og balansebane med verktøystema fra smie og jernverk.


  Balansebane for: Vannmølleverktøy, hammer, tang, gigantisk tønne som tunnel, anker og store negler som balansebommer.


  Klatreanlegget med mange klatre-, kryp- og skyvealternativer: Høytunnelklatrerør, nett gangvei, skrånende fjellvegg, klatrevegg med håndtak, tunnelsklier og brannmannstang. Store og små plattformer.


  1. Vippe - hest
  2. Klatreanlegg
  3. Fugleredehuske
  4. Huskestativ med fire husker
  5. Trampoliner
  6. Stor karusell
  7. Stor sandkasseskip med vannlek
  8. Svevebane
  9. Bord- og benkesett til opphold
  10. balansebane

  Finn inspirasjon i Elverdals utvalg av produkter og lekeapparater her.
  Plassering
  Söderfors Lekplats
  Söderfors, Sverige

  Byggeår
  2018

  Referansenummer
  4181