Møtet med naturen - en referanse

  Lytt til fuglene. Se solstrålene falle inn mellom bladene. Duft til nyutsprungne planter. Føl magien på lekeplassen i 'Barnens Sofiero' i omgivelser hvor konger, statsmenn og visjonære kvinner gjennom tidene har tenkt på land, rike og natur.

  Vi har designet en lekeplass i slottsparken, hvor naturen kommer helt tett på. De forskjellige stiene og nye lekeapparater understøtter og forsterker opplevelsen. Ta turen i svimlende 12 meters høyde på eventyrbanen og kjenn en lett bris eller en varm solstråle, eller gå opp i en grønn gummistøvel for å skli ned igjen i susende fart. Ja – i en grønn gummistøvel!

  Mange tusen arkitektur- og hageinteresserte besøkende hvert år til Sofiero, en av våre oppgaver var også å skape opplevelser for flere og nye typer gjester.

  Ta en tur rundt på lekeplassen og referansen Sofiero her.
  Ønsker til den nye lekeplassen

  Hvert år besøker mange tusen gjester denne perlen i Norden i magiske rammer med både storslått arkitektur samt prydhager og en slottspark med format. Her kan du føle historiens vingesus, som i dag feires ikledd 'moderne tider' med lysfestival både på slottet og i Helsignborg med Drömljus festival.

  I 2021 besluttet Helsingborg Arena & Scen AB (HASAB) datterselskap av Helsingborg kommune, å legge ut et anbud på etablering av ny lekeplass. Lekeplassen skulle plasseres i området av parken som heter 'Barnens Sofiero'. Her finner du blant annet Kongens gamle, fine lekehus, høybed og drivhus.

  Opplyst svevebane i tretoppene


  Gangbroen er bygget av én meter brede lerketreplanker, og det er knutefritt sikkerhetsnett i nylon hele veien rundt.


  Magisk lyssetting

  Vi har lyttet til magien. Den opp til 12 meter høye og 180 meter lange gangbroen har innebygget lyssetting, som både kan brukes i forbindelse med Sofieros lysfest, men lyset kan også skifte til rødt ved juletider eller inngå i en fargerik Halloween-fest.


  Mennesket møter naturen

  Med eventyrbanen i tretoppene ble skogens magi brakt helt inn på kroppen. En rolig spasertur mellom løv, kvister, skjeve greiner og årstidens skiftende uttrykk og solstråler mellom trærne er betagende. Men ikke bare synssansen stimuleres, også puslete lyder fra ekorn, fuglekvitter og -sang samt summingen fra insekter er gaver fra naturen. Hva med duften av nyutsprungne bøketrær og prydplanter? Her kommer naturen tett på.


  Man kommer deg opp og ned fra eventyrbanen via rampe mot øst og fra spiraltrappen svingt rundt et tre midt på banen. Spiraltrappen har tre nivåer, slik at du har tilgang på bakkenivå, på banens første nivå og banens andre nivå. Banen har ni avslapnings- og utsiktsplatåer, hvor man med den bratt skrånende bakken under oppnår en fantastisk utsikt helt ut over havet og over til Danmark.  Som alle andre ble også vi betatt av områdets natur da vi besøkte Sofiero i 2021, og ganske naturlig gikk vi til oppgaven med ærefrykt.

  Siden vi ikke ønsket en klassisk lekeplassløsning i disse vakre historiske omgivelsene, valgte vi en designløsning som stod i direkte kontrast. Men hvordan kunne dette løses uten å ødelegge helheten? Hvordan kunne vi ta vare på de fine gamle og høye trærne i parken når både nye materialer kommer til, og de mange besøkende helst ikke skal påvirke skog og natur for mye? Vi ville gå skånsomt til verks og vi ville unngå å felle trær.

  Kan en eventyrlig himmelbane flettes sammen mellom de eksterne trærne, uten å sette opp nye stolper? Nye stolper var ikke noe vi ønsket. I vår løsning lar vi naturen og beplantningen styre banens forløp, - vi underordnet oss naturen. Spenning på langbroen mellom trær ble sikret med stålwire.

  Vandrebanen vår, som ikke er en klassisk go high-bane, ble skånsomt festet ved å bore gjennom trestammer, hvorved treet med tiden kan lukke seg rundt gjengestenger. Vi valgte å ikke sette montering rundt treet, dette ville hindre videre vekst av treet. Løsningen sørget også for at vi fikk et elegant og usynlig uttrykk.
  Grønne gummistøvler som leketårn


  Parkens nye leketårn er formet som grønne gummistøvler, med referanse til prydhagen og det vakre drivhuset. Gummistøvler fungerer som et leketårn, hvor stiger og sklier er innebygget. Leketårnet er plassert i et lekeområde med sand, hvor det også er satt ut urtepotter og andre skulpturelle lekeapparater.

  Sist, men ikke minst, ble det også satt opp opplevelsesrammer, felt med mose, flis og kongler samt hengekøye i trollskogen, hvor glimt fra sola kan titte gjennom tretoppene.


  Rullestolvennlig hinderløype


  I forbindelse med eventyrbanen og gangbroen etableres det også en rullestolvennlig hinderløype med samme funksjoner som gangbroen.

  Denne hinderløypa tar besøkende med på utflukt i det grønne mellom trærne, med et vidunderlig blikk opp mot tretoppbanen - og dens lyssetting i de mørke timene vil være et vakkert syn.  De historiske rammene

  Kun fem kilometer nord for Helsingborg sentrum finner man det eventyrlige sommerslottet - Sofiero.
  Slottet ble bygget i 1864, da den svenske prins Oscar og hans kone Sophia av Nassau kjøpte gården Skabelycke. Gården lå mellom skogkledde kløfter ved kysten med utsikt over Øresund og Sjælland med Kronborg i bakgrunnen. Hvilke omgivelser - man forstår godt parets begeistring.  Vakre kjærlighetshistorier gjennom generasjoner

  Den mest romantiske bryllupsgaven man kan tenke seg, ble gitt av kongeparet da de i 1905 overrakte Sofiero til barnebarnet prins Gustaf Adolf i forbindelse med giftemålet hans med Margareta fra England. Dette skulle bli startskuddet for et storslått parkanlegg, blant annet også med et kongelig lekehus.  Slottshage med format

  Kronprinsparet Gustaf Adolf og Margareta var fascinert av hagearbeid. Kronprinsessen hentet sin inspirasjon fra de storslåtte engelske parkene, og hadde kunnskap om planter og sans for farger og form. Det ble raskt skapt en storslått park med blomsterbed og korridorer. Det ble også plantet rododendron og bygget et drivhus.

  I 1973 testamenterte den svenske kongen Gustaf VI Adolf Sofiero til Helsingborg kommune.

  Etablering av lekeplassen

  Vi oppfører lekeplassen til Sofiero i to etapper. Første etappe er etableringen av en eventyrbane og leketårn i mai 2022. Andre trinn er etableringen av en handikapvennlig hinderløype i april 2023.


  Anbudet

  Anbudet ble lagt ut av HASEB i 2021, og vi vant oppgaven først og fremst på grunn av den vakre, eventyrlige designen, som hadde respekt for omgivelsene.
  Et av kravene var presentasjon av referanseprosjekter. Vi ga Randers Regnskog og Dansk Blindesamfund som referanse.


  For matrialet ble det lagt vekt på:
  * løsningen måtte ikke være for klassisk kongelig
  * lekeplassens første etappe skulle stå ferdig til EXPO i Helsingborg sommeren 2022, hvor Helsingborg skal få over 1 million besøkende
  * omgivelsene og naturen ble inkludert som et eventyr
  * opplevelsessti i tretoppene
  * rullestolvennlig hinderløype
  * og kanskje et nytt leketårn


  Vil du vite mer?

  Plassering
  Sofierovägen 131
  SE - 252 84 Helsingborg

  Byggår
  2022

  Referensenummer
  8964