Fargerike lekehus til Karavan Landskaps redesign av St. Göransparken


  Karavan Landskaps redesign av St. Göransparken i Stockholm er laget med respekt for parkens kulturhistoriske kvaliteter og går igjen på lekeplassen. Parkens mange terrasser er bevart, men flere har blitt endret med nytt innhold som gir aktiviteter for flere målgrupper.

  På de nordlige terrassene kan barnefamilier og daginstitusjoner finne lekeplassen med de fargede lekehusene og med en flott utsikt utover parken.


  Elverdal har i nært samarbeid med Karavan Landskap utviklet lekehus og klatreanlegg til lekeplassen, som er designet med inspirasjon fra kolonihager.


  Fargene understøtter temaet

  Fargesettingen er også tilpasset kolonihagefortellingen, siden Karavan Landskap velger at husene skal males i de klassiske svenske slamfargene - her svenskrød, umbra og gul oker. Slamfarger gir både en vakker, fløyelsmyk helmatt overflate og gir en lang holdbarhet.
  Spesialdesignede lekehus  Lekehusene er egendefinert design i Elverdals Olivia-serie med tilpassede vindusformater etter husets plassering og lysforhold. Den gir gjennomsyn til de grønne omgivelsene og inn til hverandre når de leker i husene.

  Tre hus er plassert tett sammen og danner en liten bydel. Det er lave stakitter, slik at barna får følelsen av å komme inn i en liten bydel.

  Husene er samlet på et vinklet terrassedekk i lerketre og ramme av eikesviller. Et av husene er montert på siden av dekket, slik at sandunderlaget kan komme helt inn i huset.


  To andre lekehus er hevet i høyden til et klatreanlegg, som kan minne om en trehule.

  Innredningen av de små lekehusene er forskjellig, så det alltid er noe nytt for barna å oppdage:

  Et hus har et lite bord og en benk inne, et annet har blomsterkasse, skilt og kjøpmannsdisk og i det tredje går sandunderlaget helt inn i huset.


  Lek oppe og nede


  Sammensetningen av lekehus og det høye klatreanlegget gir en lang rekke lekemuligheter for barn i aldersgruppen 0-6 år.

  Kolonihagekvartalet ved hønsene er for de minste barna. Her kan de leke rolle- og fantasilek, leke med sand eller leke gjemsel sammen rundt husene.

  Klatreanlegget består av to Olivia lekehus hevet opp på stolper og forbundet med et kort klatretunnelnett.

  For å komme seg opp og ned kan barna både ta den loddrette klatrestigen, klatreveggen med klatregrep eller sklien.Her får barna muligheten til å leke i høyden og litt villere lek i et trygt miljø.

  Klatreleken styrker krysskoordinering, som utvikler forbindelsen mellom hjernehalvdelene, noe som bl.a. påvirker barnets leseegenskaper.  Foto: Karavan Landskap.


  Vil du høre mer om lekeplassdesign i Sverige?

  Elverdal samarbeider tett med landskapsarkitekter og i presales bistår vi med lekeplassrådgivning og sparring om design og fysiske miljøers innvirkning på bevegelse, samfunnsutvikling og læring.

  Du er alltid velkommen til å kontakte Elverdals Sverige-team, som består av VD Simon Nørrelykke Fredsted, konsulent Karin Bångmann og konsulent Patrick Duivens, presales konsulent Patrick Olérs, operation support Pebbles Stormer og kundesupport Astrit Shala.  Skriv til oss på info@elverdal.se


  Plassering
  St. Göransparken, Kungsholmen
  Stockholm


  Referansenummer
  7216

  Byggeår
  2020