Husker med ben i stedets historie
Hvem kommer først? Barn møter den på byens lekeplasser, i institusjonen eller på skolen eller som en fantastisk overraskelse bundet fast i et av skogens store trær. En huske kan være mye forskjellig.
Husker setter i gang kroppen og historier
Husken er et høyt elsket lekeapparat for mange. Små barn lærer å bruke kroppen sin for å skape dynamikk og rytme, og øver på å huske høyt, høyt opp i himmelen. Å huske stimulerer vestibulærsansen - også kalt likevektssansen, som er med på å gi god balanse. Husker gir en lekeplass eller et uterom ekstra lekeverdier og motoriske utfordringer for barna.
Det kiler i magen når husken kommer godt i gang. Barnet opplever den frie og svevende følelsen ved å være i luften som en dristig sirkusartist, rask pilot eller høytflygende fugl. Uansett alder er det en fryd å huske. For de mindre barna er husker et utfordrende lekeapparat, som de må lære å sette i gang og skape rytme i bevegelsen. For de eldre barna blir huskestativet ofte et sted for sosialt samvær og henge ute. For voksne og eldre er en huske en ren påminnelse om barndommens lek.
I designet til et uterom jobber vi også med husken som et aktivt element i en overordnet fortelling. Her kan husken forbindes til stedsspesifikke historier om landskap, fugleliv, fortellinger om mennesker, kulturarv og håndverk. Det jobber vi ofte med i temalekeplasser og design av parker og lekeplasser, som tar utgangspunkt i omgivelsene eller som skal formidle et tema.
En huske kan utformes på mange forskjellige måter. Du kan se vårt utvalg av husker under produkter. Hvis det må lages en spesiell huske, kan vi spesialdesigne den etter dine behov.
Den veldig høye husken på Plads de Labri inviterer én til en magisk fortelling om narrestreker, trylling og sirkuskunst.
Inspirasjon: Hvordan kan en huske aktivt inkluderes i designkonseptet
Fiskelekeplassen
I designet av Fiskelegepladsen i Stavanger gir sadelhusker og fugleredehusken liv til den overordnede historien om hvordan byen ble til av mange års rikt fiske og folks nære tilknytning til havet.
På husken er man «midt på havets bølger» med fisk svømmende rundt føttene.
Fiskelekeplassen formidler byens historie og er laget som et utfluktssted for både barnefamilier og eldre generasjoner. Her leker barna seg gjennom historien, og lekeapparatene kan sette i gang en hyggelig samtale om f.eks. den gang bestefar jobbet på fiskefabrikken eller seilte ut og fisket.
Plads de Labri
På Plads de Labri i Odense er et høyt huskestativ plassert på et karusell-formet lekested sentralt plassert rett bak skulpturen av en av de største danske gjøglerne, professor Labri.
Den høye husken er her en «fantasidør» til fortellingen om Labris magiske øyeblikk i gjøglerteltet, hvor publikum ble overrasket med pussige tryllekunster og markedspoesi.
Plassen hyller den enkle og nære kunsten - sirkus- og gjøglertradisjonen. Her er det høyt tak for lek med ord, bilder og rampete påfunn.
Hammarby Kaj
En huske kan også gi en sanselig opplevelse av et forvandlet byrom, f.eks. industriområder eller havnefronter, som er omgjort til byparker eller aktivitetsrom.
I prosjektet for utfluktsmålet «Hammarby Kaj» er den høye husken et kombinert lys- og lekeapparat som gir aktive utsiktspunkter over det renoverte havneområdet. Den buede formen på huskene gjengir hvelvene i Skansbroen, som lenger ut i havnen binder sammen bydelen med Södermalm.
Elverdal har levert lekeapparater til Hammerby Kaj, designet av Nivå Landskap, se prosjektet Frederiksdalskaia.
Chr. Frederiks Plass
I prosjektet til Chr. Frederiks Plass i Oslo, har vi brukt en stor fugleredehuske som aktivt knyttes til historien om det norske lavlandet og fugleliv.
Plassen er en hyllest til norsk natur og formidler Norges ambisiøse klimastrategi. Chr. Frederiks Plass ble ferdigstilt i 2019 - året da Oslo var Europeisk Miljøhovedstad.
Lekeplassen er delt inn i soner, som på sin måte formidler Norges store naturopplevelser: fjellene, havet, elvene, bygdene og et nettverk av turstier. Bylekeplassen øker trivsel og bevegelse for de minste barna og er et utfluktsmål for både lokale og turister.