Hagaskolan - referanse til nybygd skole

  Hvordan designer man en lekeplass til en nybygd skole?
  Den 3000 m2 store, nye barneskolen Hagaskolan i Vallentuna består av fire punkthus som ligger midt i skogen. Skolebyggene er tegnet av Ceder-valls Arkitekter, som har valgt at bygningene skal bygges i vakre, klassiske gulrøde tegl.

  Skolen er en ny kommunal F-9 skole (Red .: elever fra barnehage til ungdomstrinnet) med plass til åtte hundre elever.
  Skolen har sammen med Generation-Pep satt et spesielt fokus på å få flere barn til å bevege seg.

  Brukergruppen, den arkitektoniske linjen kombinert med plassering midt i skogen ble rammen for designet av lekeplassen.
  Et lett gjennomsiktig lekeapparat i form av et parkouranlegg med vegger av betong, ble valget til tenåringene. Anlegget omkranses av enkle balansestubber farget i olivengrønn RAL 6025. Disse ble plassert i ulike høyder, og kan brukes både som utemøbel og hinderløype.

  Hos barna på barnehage- og småskoletrinnet ble det bygget tre gule lekehus. Lekehusene stammer fra vår Olivia-serie, designet til naturlekeplasser og lignende områder, hvor det enkle og stilige designet spiller vakkert sammen med skolebygningene.


  Hvilke lekeapparater passer for elever i ungdomsskolen?

  Vi ønsker å tilby elevene i ungdomsskolen fysiske utviklingsmuligheter, og her er parkour genialt. Barnet kan bevege seg fritt og utforske kroppens evner. I rasende fart og med stor kreativitet suser elevene over, under og gjennom utfordringene. Det oppstår en grad av konkurranse og barnet lærer å kjenne sine egne grenser bedre.

  Parkour er så populært at man på YouTube finner over 110 000 videoer med tips og triks osv. Å trene kroppen sin på denne måten er i dag både nærværende og aktuelt, sett i et kulturelt perspektiv. Og hvor er det bedre å begynne enn i skolegården?


  Hvorfor er lekehuse geniale for barn i skolegården?


  En god lekeplass inneholder som regel mange forskjellige lekeapparater, men et apparat må være der - nemlig lekehuset. Lekehuset er rammen for morsom lek på lekeplassen i barnehager og de små klassetrinnene. Vi har alle minner om spillet i sandkassen, og disse minnene sitter på netthinnen.

  I lekehuset kan barnet leke i mange timer med venner eller være i ly for regnet. Og barnet kan på egen kropp, kjenne og lære hvordan sanden beveger seg gjennom den lille hånden – eller som den klumper seg sammen når sanden er våt.

  Rollelek som f.eks. kjøpmann og far, mor og barn setter fantasien i sving. Barna finner sin rolle i leken, og utvikler seg sosialt. Er barnet kjøpmann, må barnet finne ut hva som skal selges.  Er du interessert i å høre mer?

  Plassering
  Lingsbergsvägen 14
  SE 186 46 Vallentuna

  Byggeår
  2018

  Referansenummer
  3979