Ideer til lekeplassen hjemme i hagen

Her har vi samlet noen gode ideer til lek og mosjon, som kan brukes hjemme - samtidig kan du trene litt tabeller og på den morsomme måten kan du også styrke innlæringen din. Lek og øv sammen med søster, bror eller foreldre.

Mosjon gir din hjerne et kikk

Mosjon og fysisk bevegelse er super godt for hjernen vår. En power break, på 5-10 min., tilfører hjernen ny energi og plass til nye skoleoppgaver. Når din kropp får beveget seg på mange forskjellige måter, får du trenet grundmotorikken din. Grundmotorikken er viktig i forbindelse med innlæring og leseparatheten.
Og så er det sikkert ikke så dumt at dine foreldre får litt frisk luft.

Motorisk trening er med til å utvikle de grundleggene sansene våre, som igjen har en betydning for at vi kan lære optimalt.
De tre sansene er:
Vestibulærsansen (balansesansen)
Taktilsansen (følesans)
Kinæstesisansen (muskel- og leddsansen)

Lekeideer til hjemme i hagen

Gjør matematikkelæreren din glad:
Øv tabellene mens du hopper på trampolin eller hopper med hoppetau, lær de på en morsom måte. Eller utfordr hverandre med regnestykker, mens dere kaster ball til hverandre. Den som kaster, kommer med et regnestykke.

Tren engelsk og norsk samtidig som du balanserer:
Leg en balansebane av grener, blader (altså hvis det ikke blåser) eller andre ting du kan stå på. Samtidig kan du leke «mitt skip er lastet med». Eller tegn paradiser og øv alfabetet, tabeller, dyrenavn og byer samtidig som du hinker på et ben - og sier regler på svensk,dansk, engelsk eller fransk.

Øv din fleksibilitet og bli like så rask og elegant som en Gazelle – få samtidig fart på lesningen

Sett sammen en hinderløype hvor du enten skal hoppe, krabbe over eller under noe. Eller du kan øve limbodans i stuen, du skal bøye deg bakover samtidig som du går under en stokk, uten å røre jorda - til god musikk. På hinderløpa trener du beveglighet, balanse og koordinasjon av armer og ben. Dette er med til å få hjernens to halvdeler til å snakke sammen, så du styrker innlæring og leseparatheten din.

Når du snurrer rundt så trener du hjernen din

Slå en salto eller lek du er en snurrebass. Når du snurrer rundt på samme sted eller slår en salto, så trener du balansesansen din. Når du trener balansesansen eller vestibulærsansen så trener du samtidig dine øyne til å konsentrere seg om en oppgave.

Elverdal lager lekeplasser som kombinerer lek og læring.